За да се свари бързо бобът, трябва да го залеете със студена вода и веднага да го сложите да се вари. В момента в който кипне, налейте още малко студена вода.health-cooking-zelenchuci-photo1

Повторете това четири пъти. След четиридесет минути бобът, който по принцип се вари доста трудно, ще е сварен напълно.

За да се задуши бобът, задължително използвайте отворен съд. Ако задушавате боба под капак, той ще стане тъмен на цвят. Най-добре се задушава боб в глинен съд.

Грахът е добре да се накисне във вода два часа и едва тогава да се вари. Така подготвен, грахът става изключително нежен на вкус и се топи в устата.

Не добавяйте доматеното пюре сурово в супата, защото ще й придаде горчив вкус. Задължително е леко да го запържите, тогава вкусът на супата ще е богат и наситен.

Когато правите салата от варени картофи, за да стигне за всеки, имайте предвид, че един картоф стига за един човек. Добре е да съчетаете варените картофи с варени яйца.

Ако използвате червено цвекло за салата, полейте нарязаното цвекло с олио, добре го разбъркайте и едва тогава добавете останалите компоненти. Така цвеклото ще запази цвета си.

За да сварите добре картофите и те да имат прекрасен вкус, добавете във водата, в която се варят, половин чаена чаша прясно мляко. Това се отнася обаче само за обелени картофи.

Когато варите броколи, използвайте подсолена вода и не оставяйте броколите да се варят повече от пет минути, за да не изгубят наситения си зелен цвят.

източник gotvach.bg