Бялата канела притежава естествено цитотоксично действие. / ЦитотUntitled-1цоксините са вещества, които имат способността да предизвикат некроза / смърт / на злокачествените ракови клетки. Те разграждат обвивката, ядрото и другите части на клетката, довеждайки до нейната смърт. Известни цитотоксични препарати / препарати с имуномодулиращо и противораково действие /, които се използват при химиотерапия са например:  алкилиращи агенти (циклофосфамид, хлорамбуцил), Пуринови аналози (азатиоприн), антагонистите на фолиевата киселина (метотрексат), Nitrogen mustard.

Бялата канела има също изразено противогъбично и противомикробно действие.
За вътрешна употреба се използва при тонзилит / възпаление на сливиците /, треска, нарушено храносмилане / диария, разстройство /. Прекрасно средство и за гаргара при тонзилит / възпаление на сливиците /.

За облекчаване на главоболие и махмурлук кората се пуши с помощта на лула.

Външна употреба: Благодарение на цитотоксичното си действие бялата канела се използва при ревматизъм и артрит, като се приготвят на ванички за ръцете, краката или на цялото тяло. Има затоплящо действие. Вани или компреси се прилагат и при главоболие.

Кората има естествено инсектицидно действие / против насекоми / и може да се поставя в текстилни торбички при храна или дрехи, за предпазване от насекоми.

Начин на употреба: 1 чаена лъжичка се вари в 600 мл вода за 10 минути. Оставя се похлупено за около 15 минути. Прецежда се. Получения извлек се използва за гаргара, компреси, ванички или се разпределя на 3 равни части и се пие със стайна температура преди хранене 3 пъти дневно.

За вана на цялото тяло при артрит и ревматизъм – направете извлек от 3 пълни супени лъжици кора по аналогичен начин. Прецедете и изсипете във водата за вана. Правете вана два-три пъти седмично в продължение на три месеца или до изчезване на симптомите.

Ако нямате възможност да правите вани направете маслен извлек от 50 гр кора заляти с 300 до 400 мл чист зехтин в малък емайлиран или стъклен съд, който се поставя в по-голям съд и се вари на водна баня в продължение на 30 минути. Оставя се да изстине, прецежда се и се изстисква хубаво. Полученото масло се втривав проблемните зони, до изчезване на симптомите. Има затоплящо действие. Ако затоплянето е силно, разредете извлека с още зехтин.

Предупреждения: Билката има предизвикващо менструация действие. Внимание! При бременност може да предизвика аборт.

източник bilki.bg