Хормони с пряко значение за спортното развитие

 • Адреналин (епинефрин) и норадреналин (норепинефрин) са хормони, които се образуват в сърцевината на надбъбречните жлези. Те имат действие, подобно на симпатиковия дял на вегетативната нервна система – ускоряват сърдечните съкращения, повишават кръвното налягане, потискат Untitled-1ддгддвижението на стомаха и червата. Адреналинът и норадреналинът ускоряват обмяната на веществата и благоприятстват превръщането на гликогена в черния дроб в глюкоза и така повишават концентрацията и в кръвта. При състояние на напрежение или стрес секрецията на адреналин и норадреналин се повишава.
 • Антидиуретичен хормон – увеличава обратното всмукване на вода в бъбречните каналчета, което води до намаляване на отделената с урината вода. Вследствие на това в организма се задържа вода и се повишава артериалното кръвно налягане.
 • Глюкагон – той има противоположно на инсулина действие, стимулира разграждането на гликогена до глюкоза и стартира глюконеогенезата в черния дроб. В резултат се повишава концентрацията на глюкоза в кръвта.
 • Допамин – хормон и невротрансмитер, той се грижи за различни процеси, протичащи в мозъка, включително: моторна активност, способност за заучаване (вкл. на движения), контролира вниманието, отговаря за настроението и мотивацията. Допаминът е хормонът, който се отделя, когато изпитваме емоционално удоволствие.
 • Дехидроепиандростерон (ДХЕА/DHEA) – участва в процеса на оформяне на половите белези и проявява анаболен ефект.
 • Инсулин – инсулинът е хормон, който се произвежда в ендокринната част на задстомашната жлеза (панкреаса). Той понижава концентрацията на на глюкозата в кръвта, като се свързва с нея. Също така транспортира и улеснява навлизането на глюкозата в клетките.
 • Кортизол – известен е като хормон на стреса. Той е част от групата на глюкокортиокидните хормони. Вследствие на отделянето му в тялото се случват редица процеси, които да го подготвят за стресиращата ситуация: увеличава се кръвното налягане, кръвната глюкоза се увеличава, потиска се действието на инсулина и имунната система.
 • Лептин – това е ключов хормон, които регулира съхранението и изразходването на енергия в организма. В това число: потиска апетита и увеличава обема на метаболизма. В тялото това се изразява чрез понижаване обема на мазнините.
 • Лутенизиращ хормон – при жените той стартира овулацията. При мъжете е отговорен за производството на тестостерон, упражнява влияние върху процеса на сперматогенезата.
 • Растежен хормон (соматотропен хормон, соматотропин) – растежният хормон се произвежда от предния дял на хипофизата и непосредствено влияе на обмяната на веществата. Той стимулира клетъчния растеж и делене, белтъчния синтез в клетките, растежа на костите и хрущялите и натрупването на мускулна маса.
 • Соматостатин – известен още като стоп хормон или блокиращ. Той потиска отделянето на голям брой хормони, действащи в човешкото тяло и директно блокира отделянето на други (растежен хормон, например).
 • Тироксин – тироксинът е главният хормон на щитовидната жлеза. Основни функции на хормоните на щитовидната жлеза са: повишаване на възбудимостта на нервната система и ускоряване на сърдечната дейност, засилване на обмяната на веществата и повишаване на количеството на образуваната от организма топлина.
 • Тестостерон – освен в оформянето на характерното за мъжете полово развитие през младостта, тестостеронът оказва пряко въздействие върху увеличаването на мускулната маса и сила и върху увеличаването на костната плътност. Други характерни функции за тестостерона са увеличаване на либидото и агресивността.

hormoni-i-napalniavane-580x232

Основни класове хормони 

Хормоните се разделят на класове и групи според химичния си състав.

 • Амини – те са сглобени от една или две аминокиселини, като в по-голямата си част това са изомери на аминокиселината тирозин. По-популярни хормони в класа са: адреналин, норадреналин, допамин.
 • Пептиди и протеини – това са вещества с пептиден характер (малки протеинови молекули), сглобени са в голямата си част от 3 до 200 аминокиселини. Към този клас спадат хормони като инсулин и лептин.
 • Стероиди – те са вещества, изградени на холестеролова основа. Според това с какви рецептори се свързват, човешките стероидни хормони се групират в пет групи:

Важни групи хормони от класа на стероидите

 • Андрогени – в тази група хормони влизат всички стероиди, които въздействат на тялото в посока маскюлизация (мъжествено оформяне). Групата включва преди всичко тестостерона и сродни на него вещества: дихидротестостерон, ДХЕА, андростендион, андростендиол, андростерон и др.
 • Естрогени – това са група от полови хормони, които имат ключово значение за метаболизма в женското тяло.
 • Прогестагени – това са група от химични деривати на единствения естествен прогестаген – прогестерона. Последният има редица ефекти и въздействия върху много телесни системи, като в повечето реакции участва чрез взаимодействия с естрогени. В репродуктивната система участва в някои етапи от спермогенезата, в регулацията на менструацията и в потискането на лактацията по време на бременност.
 • Глюкокортикоиди – хормони, които се образуват в кората на надбъбречните жлези. Те регулират обмяната на въглехидрати, белтъци и мазнини и потискат възпалителните процеси и алергични реакции в организма.
 • Минералкортикоиди – също хормони, които се образуват в кората на надбъбречните жлези. Те поддържат нормалното съдържание на някои минерални соли в организма.

източник bb-team.org