Хипофизната жлеза е малко овално тяло, която е разположено в черепната основа и е свързана с хипоталамуса. Хипофизата има овална форма и дължина 8-10 мм. При мъжете тежи средно 0.6 г, а при жените по време на бременност се увеличава, след което не възвръща първоначалното си тегло, затова при раждали жени може да dobar_bicepsтежи повече от 1 г.

Хипофизната жлеза е разделена на две основни части – неврохипофиза и аденохипофиза. Соматотропинът е хормон, който се отделяна от втората част на хипофизата. Соматотропинът представлява хормон на растежа, който е основен участник и регулатор на растежа на тялото и метаболизма. Наименованието му идва от гръцки и означава телесен растеж.

Нормалният ръст, слабите крака и плоският корем са резултат от нормалните нива на соматотропина. Затова е много важно хипофизата да работи правилно, за да може да секретира соматотропина. В помощ на този процес, всеки човек трябва да се храни здравословно и балансирано, а най-късното хранене да е до 19 часа вечерта. Хипофизата обича храни като млечни продукти, грозде, кайсии, грейпфрут, авокадо и праскови.

Действие на соматотропин

Главната роля на соматотропина като растежен хормон е съответно да стимулира растежа на тялото. Той игре и ключова роля в обмяната на липиди, въглехидрати и протеини.

По отношение на белтъчния метаболизъм той участва в усвояването на киселини и същевременно в изграждането на белтъците. По отношение на липидният метаболизъм той спомага усвояването на мазнините и стимулира разграждането на триглицеридите. За въглехидратния обмен той е едно от веществата, което поддържа нормалните нива на глюкозата в кръвта. В същото време потиска инсулина.

Дефицит на соматотропин

Дефицитът или излишъкът на соматотропин води до болестни състояния и дефекти, които показват колко важна всъщност е ролята на този хормон. Дефицитът на соматотропин се проявява със забавяне на растежа или нанизъм – ръст на джудже. Проявата на този дефицит може да бъде придобит или наследствен и зависи от възрастта, в която се проявява.

КайсииДецата с дефицит на растежен хормон не растат нормално и са по-ниски от своите връстници. Страдат от затлъстяване, имат писклив глас и бебешки вид на лицето. Момчетата имат малък пенис и скротум, страдат от закъсняло полово съзряване. Дефицитът на този хормон е рядко състояние и се смята, че са засегнати 60 деца на 1 млн. население.

Възникването на дефицит на соматотропин в зряла възраст се свързва със със сериозни болестни състояния като тумор на хипофизата или мозъчен тумор, както и травми. Този дефицит също е много рядко срещан. Възрастните хора, които страдат от недостиг на растежен хормон, страдат от наднормено тегло, депресия и страхови неврози, слабост и лесна умореяемост, промени в костите, които увеличават риска от фрактури и счупвания.

Друг аспект в проблемите със соматотропина е свръхсекрецията му. Тя се дължи на различни фактори, а резултатът от нея са две болестни състояния – акромегалия и гигантизъм.

Акромегалията е резултат от прекомерната секреция на соматотропин в зряла възраст. Наблюдава се уголемянване на крайниците, носа, устните, езика и ушите, смущения в сърдечната дейност. Възникват редица метаболитни нарушения.

Гигантизмът е резултат от свръхсекрецията на соматотропин в детска или юношеска възраст. Често е резултат от тумор в областта на соматотропните клетки. Характеризира с израстване до гигантски ръст, откъдето идва и наименованието. Често болните деца са с височина 2 метра или дори повече.

Прием на соматотропин

Соматотропинът може да се приема под формата на спортна добавка, благодарение на която се увеличава мускулната маса. Той действа на специфични клетки в мускулите, благодарение на което мускулната маса се увеличава. Същевременно соматотропинът подпомага изгарянето на излишните мазнини. Това са две много основателни причини, които правят растежния хормон изключително търсен в бодибилдинга.

Освен гореизброените причини приемът на хормон на растежа се свързва с полезни ефекти на изчезване на бръчки, стимулиране на имунитета, заздравяване на кожата, подобряване на съня и на качеството на сексуалния живот, подобряване на умствените процеси и понижаване на кръвното налягане, предпазване от остеопороза, баланс на липопротеините в кръвта.

Въпреки всички гореизброени ефекти приемът на соматотропин може да предизвика хипертрофия на бъбреците и сърцето, както и други нежелани здравословни проблеми.

източник gotvach.bg