Има различни видове протеини на пазара, който можем да си купим, който съдържат в различно съотношение заменими и незаменими аминокиселини, да започнем от най разпространения…

Untitled-1

Whey Proteins (или още суроватъчен протеин)

Как се прави суроватъчен протеин? Млякото протеин изолат (Whey изолат) може да стане чрез центрофугиране на мляко за отделяне на мазнини от протеин, след коригиране на рН (мярка за киселинност.Суроватъчните протеини също така се наричат бързи протеини, поради тяхното бързо освояване от организма. Има няколко вида суроватъчен протеин:

Whey Protein Concentrate (WPC) (суроватъчен концентрат)

WPC се извършва въз основа на разтворимата част на изолираните пречистване на млечни протеини и допълнително пречистване. WPC съдържа протеин между 70-80% от теглото и съдържа всички части на биоактивните суроватъчни включително алфа и бета-млечен албумин, имуноглобулини (че IgG), гликомакропептиди, говежди серумен албумин (BSA), и малки пептиди, като например lactoperoxidases, лизозим и лактоферин.
Всяка от подзоната фракции намерени в суроватката има свои уникални биологични свойства. Някои от тези имоти включва анти-канцерогенни ефекти, про-имунни реакции и положителен ефект върху здравето на храносмилателната система.

Положително: Тя съдържа голямо количество аминокиселини с разклонена верига (BCAA) на други протеини и се усвоява бързо и предизвиква бързо покачване на плазмените нива на амино киселина, което води до по-голямо увеличение в синтеза на белтъци, отколкото други видове протеини.
Също така добре е да абсорбира и да вземе близо до перфектен резултат на биологичната стойност на скалата, която измерва колко добре се усвоява протена . Тя съдържа и всички споменатите по-горе биоактивни (biofractions), така че да получите всички предимства.
Отрицателно: То се абсорбира бързо и може да предизвика голям скок в плазмените нива на аминокиселините, което означава, че ще почисти системата за бързо (около 3 часа) и няма да задържи плазмените нивата на аминокиселини повишени в други протеини. В WPC може да бъде трудно за някои хора да усвоят, тъй като съдържа лактоза.
Освен това, някои хора са алергични към биоактивните части от WPC и може да имат слаби до тежки реакции в телата им. Повечето хора, които са засегнати от алергия biofractions вид диария, повръщане, гадене или болки в стомаха след поглъщането. Тези алергии са нищо, за да се тревожи някой , но трябва да бъдете внимателни, така че ако имате тези симптоми, трябва да знаете какво ги е причинило.

Whey Protein Isolate (WPI) (суриватъчен протеин изолат)

WPI е и допълнение на WPC и трябва да бъдат предмет на допълнителни мерки за пречистване. Като цяло има два различни начина, за да стане суроватачния WPI. Един от начините е да се използва от йонообменни колони. Вторият начин е да се премине през серия от филтри.
Обмен на йони, води до увеличаване на процента на белтъка в крайния продукт, но и премахва много от биологично-активните фракции от суроватката, които имат полза, и увеличава съдържанието на бета-лакталбумин, който е най-алергичен подразделение в суроватка ( суроватка).
От друга страна, с помощта на процес на филтриране, като например cross flow microfiltration (кръстосано поток микрофилтрация), или ultra filtration (утрафилтрация), micro-filtration (микро-филтрация), обратна осмоза, динамична филтрация мембрана, йонообменна хроматография, на електро-ултрафилтрация, хроматография радиален поток, или nano filtration (нано филтриране) пречистват суроватката, като се запазва много от биологично-активните фракции в суроватката. Това пречистване премахва лактозата и мазнините, така че това, което остава е протеин, който е около 90-96%.

Положително: Най-голям процент от действителните протеини на прах са чисти протеини с по-малко въглехидрати, мазнини и лактоза от WPC. В WPI също има тенденция да бъде усвояван по-лесно от WPC, тъй като има по-малко лактоза. Това също води до бързо покачване на нивата на аминокиселини както при WPC.
Отрицателно: Ако използването на йонообменни процес за пречистване на протеина някои от биологично-активни субстанции на суроватката са загубени. Освен това, WPI е значително по-скъп от WPC , и като още един минус, бързото му освояване до 3 часа.

Hydrolyzed Whey Protein (HWP) (хидролизиран суроватъчен протеин)

Най-скъпият вариант от всички. Първо за производството бива взет изключително чист суроватъчен протеин (с високо белтъчно съдържание) от микро и макрофилтрацията и после бива прекаран през хидролизиращ процес за да бъде разпаднат на по-малки групи от аминокиселини или пептиди. Преимуществото на този протеин е във високата усвояемост(времето за достигане до мускулните влакна) и това, че по-голяма част от него спрямо другите протеини, бива обработена от организма. От друга страна този протеин е денатуриран и няма биологична активност. Поради високата цена (и изключително горчивия си вкус), дори при съдържание на някои продукти на хидролизиран протеин, той се съдържа в много малки количества.

Casein Proteins (казеинен протеин)

Технологията на получаване е сходна със суроватъчния протеин, само че се отделя казеинната част от млякото, също така се наричат бавни протеини.

Calcium Caseinate (калциев казеинат)
Kалциев казеинат се произвежда с помощта на неразтворими части от млечни протеини и получаване чрез друга химическа реакция, за да се изчисти.

Положително: По време на храносмилането причиняват бавно и продължително повишение на плазмените нива на аминокиселина, която може да остане висока до 7 часа, ЗА разлика от суроватката, която се усвоява до 3 часа след прием. Тъй като плазмените нивата на аминокиселини останат високи през по-дълъг период, казеин е по-антикатаболен от суроватка (подържа мускулите по дълго време преди да почнат да се разграждат) и е идиален за приемане преди сън, когато организмът ни ще остане без прием на хранителни вещества повече от 4,5 часа. Калциев казеинат е по-евтин (в сравнение с казеин micelle).
Отрицателно: По малко анаболен (изграждащ) е казеинния протеин за разлика от суроватачния. Казеин също е с намалена концентрация на ВСАА в сравнение с суроватката и няма същата бионаличност като суроватката.

Egg White Protein (яйчен протеин)

Яйчния белтък се усвоява напълно от човешкия организъм. Яйчния протеин се получава при изушаването на белтъка в яйцето.В състава му влизат в оптимални съотношения всички необходими за живота аминокиселини. Не случайно е избран като еталон за сравнение. Индекса за биологичната стойност на целите яйца е равен на 100, като само белтъка има индекс за биологична стойност 91. Особено важно значение има съдържанието на всички 8 незаменими аминокиселини ( високи нива на BCAA) и глутаминова киселина.
Яйчният протеин спада към групата на бавно освобождаващите се протеини, насища кръвния поток дълго време и осигурява градивен материал за разстежа на мускулите. Поради липсата на въглехидрати и мазнини е подходящ и при диети, съдържа много минерални вещества,микроелементи и витамини.

НА КОЛКО СЕ РАВНЯВА ЕДИН КИЛОГРАМ ЯЙЧЕН ПРОТЕИН? – Едно цяло яйце, което счупено тежи около 50 гр. се състои приблизително от 33 гр.течен белтък и 17 гр. жълтък. За получаването на един килограм сушен яйчен белтък са необходими около 9 кг течни белтъци, което се равнява приблизително на около 273 бр. яйца. Или в изсушено яйце се съдържат 3,1-3,2 гр. чист протеин.

Soy Protein (соев протеин)

Соята има разтителен произход, след различни метоти на филтрация се премахват въглехидратите от соята (това е едногодишно разтение от семейството на бобовите)

Soy Protein Concentrate (SPC) (соев протеин концентрат)

Това е филтриран соев протеин, крайният резултат е премахването на голяма част от съдържанието на въглехидрати, съдържание на белтъци около 70%.
Положително: Съдържа пълен спектър от аминокиселини и е добър източник на протеини за хора, които не консумират животински продукти. СПК има много витамини и минерали.
Отрицателно: Той има относително ниска концентрация на ВСАА. SPC е с по-високо съдържание на въглехидрати, отколкото всеки друг от по-горе избоените източници на протеин. Заради изофлавоните и фитоестрогените в соята може да имате покачване на естрогенните хормони и образуване на мазнини.

Soy Protein Isolate (SPI) (соев протеин изолат)

Допълнително пречистване на соев протеин концентрат, обикновен е около 90% .
Положително: Притежава положителните качества от SPC, но е с по-висок процент на протеин и има по-малко въглехидрати. В SPI има по-малко изофлавони и фитоестрогени .
Отрицателно: Сравнително ниска стойност на BCAA.

На пазара съществуват и редица други комбинирани протеинови продукта млечно-яйчен, комбинация от всичките видове протеини и д.р.

Информацията е извадка от книгата “Оформи тялото си! Влез в най-добрата си форма” с автор Майкъл Джърси! За още интересна и допълнителна информация, вземете своята книга онлай на myperfectbody.eu

източник книга “Оформи тялото си! Влез в най-добрата си форма” автор Майкъл Джърси