Протеините са големи молекули направени от вериги от малки молекули наречени аминикиселини. Има 20 различни аминокиселини, от който тялото произвежда протеините. Когато поемата протеини, те се разпадат до аминокиселини и се изпращат до която част има нужда от тях. Най- Untitled-1важните аминокиселини са тези с разклонена верига или за кратко BCAA (левцин, валин, изолевцин). Протеините са много важни като цяло за вашето тяло, а не само за тези, които искат да имат големи мускули. Във всички клетки на тялото, протеините изпълняват важни функции и се намират в различни форми.
Когато консумирате хранителни продукти с високо съдържание на протеини, храносмилателните сокове в стомаха и червата ви се задействат. Те разграждат протеините на основни единици, наречени аминокиселини. Аминокиселините от своя страна помагат на протеините в тялото ви да поддържат мускулите, костите, кръвта и всички телесни органи.
Образно казано протеините са дълги вериги от различни по форма зрънца. Всяко зрънце представлява малка аминокиселина. Аминокиселините могат да се свързват помежду си и по този начин да образуват хиляди различни протеини. Днес е известен фактът, че протеините съдържат голямо разнообразие от аминокиселини, само 20 от които със значение за човешкото здраве.
12 от тези общо 20 важни аминокиселини се произвеждат от тялото, без вие дори да осъзнавате това. Останалите 8 обаче, известни още като основни аминокиселини, не могат да бъдат генерирани от организма ви, затова е важно да си ги набавяте сами, чрез консумация на богати на протеини храни. Не само мускулите, но и вътрешните органи, съединителната тъкан, кожата, косата, ноктите дори са съвкупност от клетки, за чиято направа и постоянно самообновяване са необходими белтъчини. Препоръчителния дневен прием или RDA (Required Daily Allowances) за белтъчините е 0.8 грама на килограм телесно тегло.

Информацията е извадка от книгата “Оформи тялото си! Влез в най-добрата си форма” с автор Майкъл Джърси! За още интересна и допълнителна информация, вземете своята книга онлай на myperfectbody.eu

 

източник книга “Оформи тялото си! Влез в най-добрата си форма” автор Майкъл Джърси