Пролактинът представлява хормон, който се произвежда и секретира от аденохипофизата – предната част на хипофизната жлеза. Пролактинът се нарича още хормон на лактацията.karmene3

Причината за това му наименование е активното участие в подготвянето на организма на жената за кърмене – тя нараства и започва да синтезира кърма в гърдите. Физиологичната роля на пролактин при мъжа все още не е ясна.

Секрецията на пролактин у човека е неравномерна. През деня е ниска и нараства по време на съня. Менструалният цикъл оказва много слабо влияние върху нивото на пролактина.

По време на бременност нивото му нараства, а през лактационния период подчертано се променя, взависимост от ритъм на кърмене. Много физиологични ситуации могат да предизвикат повишаване нивото на пролактина в кръвта – дразнене при сукане в периода на кърмене, стрес, тежка физическа работа, полов акт и др.

Нива на пролактин

Нормалните стойности на пролактин варират между 59 – 619 mIU/l. При завишени нива на пролактин гърдите стават болезнени, появяват се разконцентрирано зрение и главоболие, нередовен цикъл и овулация, аменорея, сухота във влагалището. Възможно е изтичане на кърма от гърдите. При значително завишени нива на пролактин може да се получи хипотиреоидизъм.

Хормон на кърменетоПовишените количества пролактин могат да предизвикат сериозни негативни последици като стерилитет в резултат на предотвратената овулация. Когато нивата на пролактин станат прекалено високи се наблюдават нарушения в отделянето на гонадротопин от хипоталамуса и лутенизиращ хормон от хипофизата. Тези процеси причиняват нарушения в отделянето на прогестерон и естроген.

Причините за високи нива на пролактин са няколко. Най-често срещаната причина за висок пролактин е аденом на хипофизата. Той се определя като доброкачествено заболяване, а не като рак. Други възможни причина са прием на протеини, обезболяващи, антидепресанти, противозачатъчни, хапчета за кръвно налягане, някои хормонални лекарства, наркотици и алкохол.

Причини за висок пролактин могат да бъдат заболявания на мозъка, цироза на черния дроб, проблеми във функционирането на щитовидната жлеза, заболяване на яйчниците. При 65% от пациентите на хемодиализа се наблюдава висок пролактин. Поради тази причина се смята, че бъбречни заболявания също могат да има връзка с аденом на хипофизата.

Високите нива пролактин могат да се открият чрез кръвен тест, като са необходими най-малко два, за да се открие повишено количество пролактин. Често след изследване на кръвта се прави и скенер, за да се види дали няма тумор на хипофизната жлеза. Този тумор се среща при около 5% от жените с висок пролактин.

Ниските нива на пролактин могат да бъдат причинени от предозиране с витекс, болестни състояния като някои автоимунни нарушения, следоперативни периоди, разстройство във функцията на предния дял на хипофизата.

Нива на ПролактинТест за пролактин

Чрез този тест се измерват нивата на пролактин. Преди теста не бива да се приема храна и вода за период от време, който лекарят трябва да определи. Изследването не бива да се провежда при преживяване на емоционален стрес или физически усилия непосредствено преди теста, стимулация на зърната, проблеми със съня.

Тест за определяне нивата на пролактин се прави за откриване на възможната причина за липса на цикъл; да се установи има ли тумор на хипофизата; при мъже, при които се подозира проблем с хипофизната жлеза.

Лечение на висок пролактин

За да се излекува високият пролактин, който е причинен от бъбречна недостатъчност или хипотиреоза се назначава хормонална терапия. Тя има за цел нормализирането количеството пролактин в кръвта и премахване на галактореята /изтичането на секрет от гърдите/.

Когато причината за висок пролактин е прием на определен медикамент, този прием се преустановява. При наличие на тумори на хипофизата се предприема медикаментозно или хирургично лечение, взависимост от големината на тумора.

източник gotvach.bg