Министърът на земеделието и храните Димитър Греков обяви, че не са открити никакви хормони в пилешкото месо, предлагано от родните ферми, след направените проверки.chicken14

Резултатите от проверките показват, че българските потребители могат да бъдат спокойни, когато си купуват пилешко месо, защото не са открити никакви нарушения от страна на българските птицевъди.

Министър Греков съобщи, че обхватът на проверките ще се разшири, като се започне от фуражните заводи и ще стигне чак до хипермаркетите.

По думите на ресорния министър по-голямата част от суровините във фуражните заводи са български, а вносните примеси, които се срещат на места, се контролират от внасянето до изнасянето им.

Тази седмица ще бъдат проверени търговските фирми и компании, които внасят пилешко месо, за да се установи дали вносното месо съдържа хормони.

Голяма акция беше проведена в Дупница, където също не бяха открити хормони в пилПиле с Антибиотициешкото месо.

Земеделският министър каза, че не трябва да се създава паника сред хората, като се твърди, че единствената причина за бързия растеж на пилетата са хормони и лекарства.

“Ако проследим през годините цялостния процес и технология за отглеждане на пилетата, ще видим, че в селското стопанство също има нови технологии” – отбеляза професор Греков.

 Той добави още, че българските ветеринарни лекари и специалисти са добре информирани за всички нови продукти на фармацевтичната индустрия, така че е невъзможно българското производство да използва непознати стимуланти.

Този петък от Министерството на земеделието и храните промениха стандартът за ползването на земеделски земи в цялата страна, който е от изключителна важност за животновъдите.

Междуведомствена комисия направи предложение за отдаване на пасищата и мерите с предимство на българските животновъди, като по този начин, освен че родните животновъди ще бъдат подпомогнати, ще се поддържа и доброто екологично състояние на площите.

източник gotvach.bg