Изолевцин представлява незаменима аминокиселина, която заедно с валин и левцин образува групата ВСАА – аминокиселини с разклонени вериги, които отговарят за производството на глюкоза, протеини и редица другиUntitled-1 аминокиселини, необходими за правилното протичане на основни жизнени функции. За пръв път изолевцин е изолиран през далечната 1904 година от изолевцин.

Ползи от изолевцин

Изолевцинът участва в образуването на хемоглобина и регулира нивата на кръвната захар.

Изолевцинът е една от трите аминокиселин с разклонена верига. Тези аминокиселини са много важни за спортисти, защото увеличават енергията на тялото, повишават издръжливостта, подпомагат заздравяването и възстановяването на мускулната тъкан.

Допълнителният прием на изолевцин с храна или под формата на хранителни добавки повишава физическата издръжливост и подпомага възстановяването при операция или травма. В същото време ускорява зарастването на рани.

Поради участието си в производството на хемоглобин и регулиране нивата на кръвната захар, аминокиселината изолевцин присъства в профилактиката на заболявания като диабет и анемия.

Експерименти, проведени в животни, установяват намаляването на треморите, но все още няма категорични доказателства за ползите в тази насока.

Яйца

Преди няколко години екип от японски учени провежда проучване, доказващо свойствата на изолевцина като мощно средство за отслабване. Изследването се провежда с лабораторни мишки, които били подложени на висококалорична диета.

Опитните гризачи били разделени на две групи, като получавали еднакво количество храна, но само мишките в първата група приемали изолевцин.

Резултатите показали, че животните, които приемали аминокиселината натрупали по-малко излишни мазнини и нивото на инсулин останало по-ниско, като не са наблюдавани промени в нивата на триглицеридите, мастните киселини и глюкозата.

Според авторите, провели това изследване, изолевцинът може да даде началото на производство на нови медикаменти за отслабване. Аминокиселината не само ускорява метаболизма, но и редуцира вече натрупаните мазнини.

Източници на изолевцин

Храните, от които може да се набави левцин, са високопротеиновите храни. Отлични източници на изолевцин са пилешко месо, бадеми, кашу, яйца, нахут, черен дроб, риба, леща, повечето видове семена, белтъчините от соя, ръж и месо. Естествено може да се набави и под формата на добавки.

Ядки

 Прием на изолевцин

Добавките с изолевцин винаги трябва да се приемат добре балансирани спрямо другите аминокиселини с разклонени вериги – левцин и валин.

Прието е да се взема около 2 мг левцин и валин на 1 мг изолевцин. Съществува комбинирана добавка, чрез която се набавят и трите аминокиселини с разклонени вериги, която е и по-удобна за употреба.

Недостиг на изолевцин

Недостиг на левцин може да се срещне само при хора, които спазват ниско протеинови диети. Симптомите се изразяват във виене на свят, главоболие, депресия, умора, раздразнителност и объркване.

Много често дефицитът на изолевцин може да имитира симптомите при хипогликемия. При страдащи от различни физически и психически заболявания се открива недостиг на изолевцин.

Вреди от изолевцин

Хора, които имат проблеми с бъбреците и черния дроб не трябва да приемат изолевцин, защото големите дози аминокиселини могат да влошат състоянието им.

Препоръчва се приемът на каквито и да е аминокиселини да се извършва под надзор и в точните дози, за да се избегнат нежелани усложнения.

Допълнителна и обобщена информация за изолевцина

Друга от аминокиселините с разклонена верига. Играе ключова роля в синтеза на хемоглобина, дава енергия на мускулите и намаляват симптомите на умора. Стабилизира нивата на кръвната захар, недостигът му може да предизвика симптоми подобни на тези при хипогликемия.
Присъства в повечето високобелтъчни храни от животински произход.

Част от информацията е извадка от книгата “Оформи тялото си! Влез в най-добрата си форма” с автор Майкъл Джърси! За още интересна и допълнителна информация, вземете своята книга онлай на myperfectbody.eu

източник книга “Оформи тялото си! Влез в най-добрата си форма” автор Майкъл Джърси и gotvach.bg