Коензим Q10 е широко рекламиран в козметиката като вещество, даряващо здраве и дълголетие на кожата. Същинската полза за здравето на сърцето и всички клетки, преобразуващи енергия, започва с допълнителния му прием. Причината е във факта, че естествените нива на Q10 започват бавно да намаляват след достигане на 20 годишна възраст.

Коензим Q10 e витаминоподобната субстанция, естествена за човешкото тяло.  Q10 се среща във всички човешки клетки. В най-големи количества е съсредоточен във вътрешните мембрани на клетъчните митохондрии, но може да се открие също и в мембраните на ендоплазмения ретикулум,пероксизомите и в лизозомите. Функциите му се свързвUntitled-1ат с ключово участие в процесите на генериране на енергия и по-точно пренасянето на електрони в енергийните вериги на вътрешните митохондриалните мембрани по време на синтез на АТФ. Най-общо казано, 95% от всички енергийни молекули АТФ се синтезират в тялото с помощта на убикуйнона (естествената форма на коензим Q10). Предполага се, че Q10 се синтезира в ендоплазмения ретикулум. В най-големи количества се открива в клетки с голяма производствена активност: сърцеви клетки, чернодробни клетки, клетки от далак и панкреас. Настрана от важността му за енергийната ефективност на тялото, коензим Q10 (КоQ10Н2) показва доказани свойства на антиоксидант.  Смята се, че консумацията на Q10 води до натрупването му в митохондриите на клетките и така поддържа постоянния синтез на АТФ, като снижава нивата на свободните радикали преминаващи през клетъчните и митохондриалните мембрани.

Доказани ползи:

-увеличава/подобрява генерирането на енергия

-подсилва сърцето

-забавя стареенето – антиоксидант

Предположения и недоказани твърдения:

-подпомага и стимулира загубата на мазнини

-подобрява функциите на имунната система

-увеличава аеробната издръжливост – спорна теория, за която няма крайно общо становище

-намалява кръвното налягане – в малки граници

Най-голям конфликт на научни мнения има по предположението, че приемането на големи дози Q10 може да подобри енергийната ефективност при спортисти, увеличавайки аеробното производство на енергия. Някои изследвания поддържат теорията, други я отричат.  Какви са възможните вредни/странични въздействия при приема му?

Q10 е добре проучено вещество. Смята се, че няма сериозни странични ефекти при приемането му в препоръчваните дози. Докладвани са случаи на стомашни дразнения, болки в корема, гадене и главоболие.

Какви са оптималните дози?

Консумацията на 50 до 100 мг. Q10 дневно се приема за добре проучена и достатъчна, за да се наблюдават доказаните въздействия на витаминоподобния фактор.  При едно изследване на активни спортисти с дози от 120 мг за денонощие в продължение на 20 дни се наблюдават поражения върху мускулната тъкан, вероятно заради свръхокислението и голямото наличие на свободни радикали в мускулите в следствие на всекидневните високи натоварвания.

Как да го приемаме?

По една таблетка от 50 мг. на 12 часа. По-общо казано, една сутрин и една вечер.

В кои спортни и здравословни добавки можем да срещнем Q10?

Най-често Коензим Q10 се влага в комплексни антиоксиданти, заедно с витамин С и витамин Е. От известно време се наблюдава влагането му е ново поколение добавки за енергия и издръжливост, в качеството му на ергогеник.

Информацията е извадка от книгата “Оформи тялото си! Влез в най-добрата си форма” с автор Майкъл Джърси! За още интересна и допълнителна информация, вземете своята книга онлай на myperfectbody.eu

източник книга “Оформи тялото си! Влез в най-добрата си форма” автор Майкъл Джърси