Днес да си направите домашна баница със сирене е лесно. Просто отивате до магазина, купувате си кисело мляко, яйца, сирене, масло и пакет фини кори и сте почти готови.

Колкото и вкусно да е обаче, нещо липсва. Особено, ако в детството си сте опитвали поне веднъж вкусните автентични баници на баба.kori-tochene-banica

Ако искате и вие да създадете скъпи спомени на вашите деца и внуци, ето и как да приготвите домашни фини кори за баница, с които традиционното българско ястие ще има незабравим вкус.

С този специалитет можете да станете прочути у дома и дори обект на завист сред познатите си, например в офиса.

Тестото за фините кори трябва да е разтегливо. За да е такова, то се приготвя от един килограм брашно, чаена лъжичка сол, 500 милилитра студена вода, две яйца, 1 супена лъжица оцет и две супени лъжици олио.

Брашното се изсипва на купчина, като в средата му се прави кладенче. Вътре поставяте яйцата, солта, оцета и олиото.

Точена Баница

 Започнете да месите, като прибавяте малко вода. Месете, докато се получи хомогенна мека смес. След като сте готови, разделете тестото на малки топчета с големината на ябълка.

Поставете ги в набрашнена тава и ги покрийте с влажна кърпа да починат. Нека престоят така двадесет минути, като гледайте температурата в стаята да не е по-малко от двадесет градуса.

След като тестото отлежи, сплескайте всяка топка и я разточете, за да стане с диаметър от двадесет и пет до тридесет сантиметра.

Всяка от тези кори се поставя на платно, поръсено с брашно, и се разтегля на голям прозрачен лист (кора), като краищата му се опъват с две ръце в кръг.

Разтеглянето трябва да става внимателно, за да не се разкъса кората. Дебелите краища се отрязват, потапят се във вода и отново се омесват.

Поръсете приготвената плънка върху листа и с помощта на покривката или платното навийте кората. С това баницата е почти готова.

Печенето на баница, приготвена от домашни фини кори, не се различава по нищо от това на тази, която е направена с купените от магазина. Вкусът от друга страна е съвсем различен, както и ще се убедите и сами.

източник gotvach.bg