Сигурно ви се е случвало да ядете едно и също ядене, приготвено от едни и същи продукти, а да е с различен вкус? Всяка домакиня с опит в кулинарията знае как да подготви продуктите, кое кога да сложи, в кой момент да снеме яденето от огъня. Това са много важни неща, защото готварското изкуство започва с тези подробности.macka-gotvi1

Някои гледат на предварителната работа като на неизбежна досада, бързат да я свършат, за да почнат да готвят. Не са прави. Именно в този момент могат да се допуснат грешки, които имат значение за вкуса на яденето.

Например много е важно дали лукът е нарязан на ситно или на колелца, дали са очистени добре картофите, дали морковите са сложени цели или нарязани, дали ще измием месото с топла или хладка вода и др. Всичко това влияе на вкуса на гозбата.

Някои често се възмущават: Готвих точно по рецептата, а не стана както трябваше. Това значи, че нещо макар и дребно на вид е било пропуснато.

Дали на силен или на слаб огън, в закрит или открит съд се готви яденето, също има значение. За да се получи вкусно ястие, тайната е да се спазва точно не само рецептата, но и технологията.

Много хора не се отнасят внимателно към подправките. Някои не знаят кога например да поставят магданоза, кога да прибавят доматите, кога и как да застроят супата, каква киселина да ѝ прибавят. Някои ястия понасят повече подправки, но други имат предпочитание само към определени подправки.

Този, който готви, трябва да знае тези нещо, за да не се загуби вкусовият ефект на яденето.

И така, ето някои важни съвети при готвене:

– Не мийте замразеното месо с топла вода. Оставете го да се размрази на стайна температура, измийте го, преди да го нарежете;

– Замразеното пиле също не се поставя в топла вода;

– Рибата се размразява при стайна температура, след това се почиства и измива обилно със студена течаща вода;

– Зеленчуците се мият обилно с течаща вода, за да се отмият песъчинките, след това се белят и режат;

– Лукът се нарязва – на колелца, полумесеци, на ситно, в зависимост от това какво ще готвим;

– Супата се застройва още гореща, за да стане бяла, като се внимава да не се пресече яйцето;

– Магданозът се реже преди употреба и се слага, след като снемем яденето от огъня;

– Морковите се режат на кубчета, на пръчици или се стържат на ренде – в зависимост от това какво приготвяме;

– Рибата не бива да се пече повече от определеното време, защото става суха и безвкусна.

източник gotvach.bg