Колкото е клише, толкова е и вярно, че маслото прави всичко по-вкусно. Френските сладкиши биха били тъжни бисквити без него. Само една бучка масло може да добави богатство и butter1дълбочина на почти всичко, до което се докосне. Но също така може да доведе до ужасни кулинарни последици. В следващите редове ще прочетете как да избегнете най-често срещаните грешки при готвенето с масло.

Използване на масло с грешна температура

Маслото е твърдо при стайна температура и се втечнява при загряване. Когато става дума за тестени изделия и в рецептата се използва миксиране на съставките, то маслото трябва да е на стайна температура – напълно омекотено, за да може по-лесно да се смесят съставките.

Не трябва да се използва течно масло, защото полученото тесто ще остане плоско, а омекотеното масло ще придаде въздушен и пухкав ефект. Ако ще правите пай, се уверете, че маслото е студено. Това е наложително, защото, ако маслото е прекалено меко, няма да се образуват трохи, и в крайна сметка кората ще стане люспеста.

Когато в рецептата се изисква смесването на разтопено масло и яйца, то задължително изчакайте маслото леко да се охлади – иначе рискувате да сготвите яйцата и да се получи грозна гледка.

Масло

Солени или безсолно масло?

Често срещана грешка е, че в повечето случаи не обръщаме внимание дали маслото е безсолно или осолено. Осоленото масло не е толкова агресивно и ще придаде изненадващо вкусен ефект на шоколадовите бисквити (примерно), но все още повечето от нас предпочитат да работят с безсолно масло.

Това е така, защото по-лесно се контролира необходимото количество сол в една рецепта. Ако все пак решите да работите с осолено масло, то задължително го пробвайте, преди да го добавите.

Комбинирате маслото с грешните продукти

Друга честа грешка е при комбинирането с други съставки. Много е важно в каква точно компания слагате маслото. В основните ястия е добре да смекчите вкуса му като използвате ярки и кисели вкусове – примерно сок и кора на лимон.

В крайна сметка маслото е онази вълшебна съставка, която ще накара дори еднапрепечена филийка да заблести като най-изисканото гурме ястие.

източник gotvach.bg