Витамин С е L-аскорбинова киселина. Нарича се още антискорбутен фактор. В природата източниците на този витамин са многобройни. Намира се в свободна и свързана форма.

От плодовете богати на витамин С са цитрусовите плодове, шипката, червеното френско грозде, ягодите и др., а от зеленчуците – пиперките, спанакът, копривата, прясното и киселото зеле, магданозът, доматите, морковите и др. От продуктите с животински произход най-много витамин С се съдържа в черния дроб и надбъбречните жлези.

Витамин С стимулира кръвообразуването, синтеза на фактора, отговорен за кръвосъсирването, съпротивата на организма към инфекции, антитоксичната функция на черния дроб. Повлиява още функциите на храносми4-богати-на-вит-С-лателната система, стената на кръвоносните съдове, клетъчните мембрани и др.

Участва в много биохимични процеси, свързани с транспорта на електрони, в разграждането на аминокиселините тирозин и лизин, синтеза на колаген и глюкортикоидните хормони (например адреналин) и др.

Значителна е ролята му за поддържане на висока работоспособност при културистите. Важно е да се знае, че оптичният изомер (D-аскорбиновата киселина) не само не притежава същата витаминна активност, но и се явява антивитамин на витамин С.

Типична хипо- и авитаминоза у човека е скорбутът. Започва с бърза и лесна уморяемост, разязвяване на венците и кръвотечения, разклащане на зъбите. По-късно се появяват обилни капилярни кръвоизливи по лигавиците, кожата, мускулите и ставите. Раните зарастват трудно и бавно. Съпротивителните сили на организма спрямо инфекции рязко намаляват.

Препоръчвана дневна доза:

  • Мъже = 80 милиграма;
  • Жени = 70 милиграма;
  • Пушачите трябва да добавят 35 милиграма към тези количества.
Забележка: С изключение на данните за витамини B5 и B7, посочените стойности са идентични с обявените в Наредба 23 от 19 Юли 2005 г. за физиологичните норми за хранене на населението, издадена от Министерство на Здравеопазването. Те се различават от Dietary Reference Intakes, публикувани от Food and Nutrition Board на американската National Academy of Sciences. Institute of Medicine, тъй като са отчетени спецификите на храненето на българина. Съобразете се с този факт, когато купувате американски мултивитамини, минерали и други добавки.

  • 1 000 микрограма = 1 милиграм.
  • 1 000 милиграма = 1 грам.