Другите две имена на този витамин са витамин Н и биотин. Храните, богати на биотин са яйчния жълтък, сиренето, бъбреците, соята, слънчогледовите семки, шоколада, гъбите, ядките, броколb 7ито и сладките картофи (батати).

Заедно с другите витамини от групата В, витамин В7 помага за превръшането на храната в енергия, като пренася въглеродния двуокис и е нужен за синтеза на въглехидрати, протеини, мастни и нуклеинови киселини от тялото. Особено важен е за здрави коса, кожа и нокти.

Хиповитаминозата е рядко срещана, но може да се наблюдава при продължително лечение с антибиотици или продължително консумиране на сурови яйчни белтъци, при което се наблюдава обезцветяване на кожата, забавяне на растежа и нервно разстройство.

Препоръчвана дневна доза:

  • Мъже, жени = 30 микрограма.
Забележка: С изключение на данните за витамини B5 и B7, посочените стойности са идентични с обявените в Наредба 23 от 19 Юли 2005 г. за физиологичните норми за хранене на населението, издадена от Министерство на Здравеопазването. Те се различават от Dietary Reference Intakes, публикувани от Food and Nutrition Board на американската National Academy of Sciences. Institute of Medicine, тъй като са отчетени спецификите на храненето на българина. Съобразете се с този факт, когато купувате американски мултивитамини, минерали и други добавки.

  • 1 000 микрограма = 1 милиграм.
  • 1 000 милиграма = 1 грам.