Нарича се още пантотенова киселина и пантенол. Този витамин се намира в наистина огромен спектър от храни – например бадемите, маята, брашното, черния дроб, рибата, месото, а освен това се произвежда и от бактериите в червата ни.index

Играе все още не съвсем ясна роля в метаболизма на протеините, въглехидратите и мазнините – над 150 реакции, но се знае, че влиза в структурата на коензимите NAD и NADP, които от своя страна са оксидоредуктази.

Заедно с другите витамини от групата В, пантотеновата киселина е нужна за превръщането на храната в енергия, изграждането на еритроцитите, жлъчния сок и синтеза на мазнини, стероиди от надбъбречните жлези, антитела, ацетилхолин и други невротрансмитери.

Пантотеновата киселина облекчава болките при рани от изгаряния, порязвания и одрасквания, понижава възпалението на кожата и ускорява заздравяването на раните.

Препоръчвана дневна доза:

  • Мъже, жени = 5 милиграма.
Забележка: С изключение на данните за витамини B5 и B7, посочените стойности са идентични с обявените в Наредба 23 от 19 Юли 2005 г. за физиологичните норми за хранене на населението, издадена от Министерство на Здравеопазването. Те се различават от Dietary Reference Intakes, публикувани от Food and Nutrition Board на американската National Academy of Sciences. Institute of Medicine, тъй като са отчетени спецификите на храненето на българина. Съобразете се с този факт, когато купувате американски мултивитамини, минерали и други добавки.

  • 1 000 микрограма = 1 милиграм.
  • 1 000 милиграма = 1 грам.