Известен още като никотинова киселина, ниацин и витамин PP. Най-добри източници са черният дроб, пилешкото месо, червеното месо, рибата тон и пъстървата, пълнозърнестияВитамин РРт хляб, ядките.

Този витамин действа като коензим на ензимите, отговорни за освобождаване на енергия от храната, включително и в състава на коензим А. Нашето тяло произвежда ниацин от аминокиселината триптофан принципно в достатъчни количества.

Недостигът на ниацин причинява подагра, първият симптом на която са малки ранички по кожата, а по-късно – възпален език, диария, раздразнителност, дори депресия и душевни разстройства.

Препоръчвани дневни дози:

  • Мъже = 16 милиграма ниацин-еквиваленти (960 милиграма триптофан);
  • Жени = 14 милиграма ниацин-еквиваленти (640 милиграма триптофан).
Забележка: С изключение на данните за витамини B5 и B7, посочените стойности са идентични с обявените в Наредба 23 от 19 Юли 2005 г. за физиологичните норми за хранене на населението, издадена от Министерство на Здравеопазването. Те се различават от Dietary Reference Intakes, публикувани от Food and Nutrition Board на американската National Academy of Sciences. Institute of Medicine, тъй като са отчетени спецификите на храненето на българина. Съобразете се с този факт, когато купувате американски мултивитамини, минерали и други добавки.

  • 1 000 микрограма = 1 милиграм.
  • 1 000 милиграма = 1 грам.